Reportáže

Ulice Záviše Kalandry

 

Záviš Kalandra a skauting

by Pajtáš

Když slyšíme staročeské a dnes neobvyklé jméno Záviš, někomu se vybaví Záviš z Vítkovců neboli z Falkenštějna a král Přemysl Otakar II. Jiní, si možná vzpomenou, že toto jméno zaregistrovali v souvislosti s mnohem mladší historií, konkrétně s   procesem s tzv. skupinou Milady Horákové, kde byl obviněn a posléze popraven ve své době známý novinář, historik, divadelní kritik, estetik a překladatel Záviš Kalandra.

Málo se ví, že tento rodák z Frenštátu p. R., se se svými rodiči v roce 1912 přestěhoval do Vsetína, kde žil až do svých studií na Filozofické fakultě Karlovy univerzity a vlastně jen hrstka z nás ví, že v roce 1920, jako student gymnázia, společně s bratry Qisovými zakládal ve Vsetíně první skautský oddíl. A tak dnes, kromě občasného vzpomenutí v souvislosti s neblahou dobou minulého režimu, nám po této její oběti zbývá jen pamětní deska ve Frenštátě, název ulice ve Vsetíně, která je mimochodem asi jedinou v celé republice a nepsaný závazek – nezapomenout a nedopustit, aby se taková historie opakovala.

Závěrem si řekněme, že není jistě bez zajímavosti, že na ulici nesoucí jméno Záviše Kalandry, je dnes sídlo vsetínského střediska Junáka – českého skauta, které v roce 2020 oslavilo sté výročí svého založení a ty, kteří se o to přičinili.

Napsat komentář

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien